Ønsker du at nå dine mål – privat, på arbejdet og i livet? Følg mit nyhedsbrev →
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Ring også gerne direkte på +45 70 247 248 eller skriv på info@habitmanager.com og få svar med det samme.

Er du Vanebryder & Fiskebøjer?

En forlænget weekend eller ferier er ofte perioder, hvor vi gør status, bliver opmærksomme på ting, vi er enten glade for, eller vi er utilfredse med, og vi tænker over ”at i den kommende periode vil jeg gøre det og det anderledes” – måske bryde nogle af de vanemønstre som vi umærkeligt er kommet ind i, både hjemme og på arbejdet.

Hvad er en vane?

Vaner er ubevidste handlinger, tanker og følelser der gentages ubevidst over en længere periode. Hver gang vi har en vane sparer hjernen energi – og derfor elsker hjernen vaner. Vi har hver især over 1000 vaner, vanemønstre og rutiner, som hver især føles rigtige og ”sikre” – for det er jo det, vi er vant til at gøre, tænke og føle… Udfordringen er, at verden omkring os forandrer og udvikler sig hurtigere end nogensinde før, og det derfor ikke altid er hensigtsmæssigt at gøre, som vi plejer, hvis vi vil nå vores mål.

Sæt vaner på dagsordenen – og nå mere end du plejer

I fremtiden – om lidt eller om tre, seks, ni eller 12 måneder – gør du helt sikkert noget andet, end du gør i dag. Du har en anden stilling eller er i en anden virksomhed, du har fået en ny idé eller dine kolleger eller konkurrenten har fået ideen, du vejer mere eller mindre, du er single eller har en ny partner, du har fået nye venner eller mistet kontakten til gamle, du har lært noget nyt – måske noget, du havde lyst til, måske noget, du skulle lære. Du drikker mere eller mindre, du dyrker mere sport eller en anden sport, du har fået givet en undskyldning, du længe har udskudt, eller du har valgt bare at køre en anden vej til arbejde for inspirationens skyld, du holder ferie på en anden måde, eller …

Hjulpet eller frivillig ændring

Når du står over for noget, som kræver forandring, har du to muligheder: At du foretager hjulpet ændring eller frivillig ændring.

En hjulpet ændring betyder, at du ikke når at træffe beslutningen om ændringen selv. Nogen ’hjælper’ dig og træffer beslutningen for dig, hvad enten det er lægen, banken, partneren, vennen, kroppen, lederen, kollegaen, politiet eller kunderne, der siger stop og får dig til at ændre dit liv ’på bagkant’.

Med den frivillige ændring bestemmer du dig selv for at bryde vanen. Du tænker løbende over dine mål, du vurderer situationen i familien, på arbejdet, dine fritidsinteresser, din fysiske og psykiske tilstand – og du justerer, tilpasser og udvikler dig og er i høj grad årsagen til det, der sker i dit liv, i stedet for at være effekten af andres handlinger.

Det er selvfølgelig en langt mere privilegeret situation at foretage en frivillig ændring end en hjulpet ændring. Men det stiller også nogle krav til dig. Det gælder om at vide, hvad du vil – eller vide, hvad I sammen vil. Om at være på forkant og ikke bare sidde og vente. Den sikreste vej til at lykkes med den frivillige ændring vil endda nogle gange være at skabe forvandlinger på områder, som før var ‘hellige’ for dig eller Jer at ændre på.

Vi kan ikke leve uden vores mange vaner. Uden vanen skulle vi overveje alt, hvad vi gør, og det at gennemleve et ganske almindeligt døgn ville være uoverskueligt. Vaner hjælper os igennem en hektisk hverdag, og vi kan håbe på, at de er værdifulde. Men mange af vores vaner begrænser os i at nå det, vi vil. Og de vaner kan vi godt leve uden.

På gensyn og rigtig god dag

Torben Wiese