For at score må du have et mål – Lær at sætte mål for dig selv
Hvad vil du opnå?
Ved du, hvad du i virkeligheden vil?
Hvor gamle er dine mål?
Et liv uden mål er som et skib uden vind eller en robåd med kun én åre – det kommer ikke rigtigt nogen vegne. I dagligdagens travlhed glemmer vi ofte vores mål, og vi tror, at fordi vi er travle, så er vi også målrettede. På den måde kan det, der ser ud til blot lige at være nogle travle dage, udvikle sig til en ‘spildt’ weekend, uge, år eller liv, hvor vi havde rigtigt travlt – men havde vi travlt med det rigtige?
Det spørgsmål afgøres naturligvis i første omgang af dig selv, og det skal vurderes i forhold til dine mål. Har du ikke ét eller flere mål, er det svært – ja, umuligt at vurdere, om det, du gør, er værdifuldt eller begrænsende. Er målet attraktivt og vigtigt nok, og kan du se, hvad du også overordnet kan opnå ved at nå målet, virker det som motivation og daglig ansporing.
Vi vurderes også af vores omgivelser – partner, børn, familie, lederen, kolleger eller kunder – og vi skal være ydmyge over for, om vores indsatser og resultater til stadighed lever op til de forventninger, vi har rejst hos andre, eller om vi for ofte har holdningen ‘de må tage mig, som jeg er’. Det er slet ikke givet, at de vil blive ved med at tage dig, som du er nu, når alt andet omkring os forandrer sig.
Det positive ved målet er naturligvis det, vi kan opnå igennem at nå målet, men med målet følger planlægningen af en række indsatser, som også er interessante.
Fra hovedmål til Vanebrydermål
Når vi går i gang med at opstille vores mål, er det umiddelbart lettest for os at finde vores hovedmål. Det er generelle vendinger som:
“Jeg ønsker at tabe mig”
“Jeg vil nå mit budget”
“Jeg vil prioritere anderledes i mit liv …”
Men vi handler altid for at opnå noget, og det, vi i virkeligheden ønsker, er effekten af de ovennævnte mål. Derfor skal du også spørge dig selv:
”Hvad ønsker jeg at opnå ved at tabe mig?”
”Hvad kan jeg opnå ved at nå mit budget?”
”Hvad vil jeg opnå gennem en bedre prioritering i mit liv?”
Svarene, du nu får, er dine Vanebrydermål:
”Jeg ønsker at leve længere”
”Jeg ønsker en sundere økonomi, ro i maven og mindre stress”
”Jeg ønsker at bruge tid på mig selv”
Men du skal gå endnu tættere på din virkelige motivation. Du skal igen spørge dig selv, hvad du ønsker at opnå igennem disse mål, og til sidst komme helt ind til kernen i din motivation, som kan vise sig at dreje sig om noget helt andet end det mål, du først formulerede:
”Jeg ønsker at leve længere, så jeg kan komme i gang med at male – min virkelige interesse”
”Jeg ønsker en kæreste, fordi jeg er ulykkelig uden”
”Jeg vil gerne opleve mine børns konfirmation, fordi jeg har lyst til det og simpelthen ikke kan være
bekendt ikke at være der for dem”
Denne motivation er central og skal gøre, at du ikke kan lade være med at handle i det endelige opgør med at reducere begrænsende vaner og indføre nye, værdifulde vaner. Du skal skelne mellem, hvad der er mål og hvad der er midler i processen, og når du har opnået dine første Vanebrydermål, vil disse nu blive et middel til at opnå nye Vanebrydermål.
Benyt Habitmanagers vanebryderskema til at tænke over dine mål og dine overordnede Vanebrydermål, samt planlægge hvad der skal til for, at du når dem.