Sådan bruger du de 7 gode vaner (og holder vanerne)
Stephen Covey (1932 – 2012) udgav i 1990 bogen 7 gode vaner der for mange mennesker nærmest blev en management- og livsstilsbibel. På en måde er de 7 gode vaner almindelig sund fornuft og mest et udtryk for sunde værdier og som de fleste vil være enige i. Men hvorfor er det så, så vanskeligt at få vanerne til at leve? Og hvad skal der til for at bruge de 7 gode vaner og få vanerne til at leve?
I 22 år nåede Stephen Covey at opleve anerkendelsen for og succesen med sin bog ”7 gode vaner” og jeg var heldig at opleve ham på Frederiksberg til et af sine sidste foredrag. Rent formidlingsmæssigt var det ikke en stor oplevelse og han virkede desværre slidt og træt efter en lang og hård turné. Alligevel var det interessant og fængende at høre ham selv fortælle om de 7 gode vaner – og naturligvis spændende at opleve et af mine forbilleder ”live”.
Sådan holder du vanerne – og vinder over hjernen
Et er at kunne navnene på de 7 gode vaner – noget helt andet er at leve efter dem og have dem implementeret i sit liv. Men sådan er det med mange vaner og nye færdigheder vi ønsker at ændre og indføre. For hjernen elsker vaner fordi den 1) sparer energi for hver vane vi har 2) Fordi det kendte (vanen) giver en følelse af tryghed og 3) fordi vi inden vi gør det vi ”plejer” får et skud lykkestoffer ud i kroppen i hjernen et splitsekund før vi gør hvad vi plejer belønner os på forhånd.
Så der skal noget ekstra motivation til for, at give viljestyrke og modvægt til vanen der skal ændres specielt hvis det er en behagelig vane der skal reduceres eller helt fjernes.
Quickguide til de 7 gode vaner
Her har du Stephen Covey’s ”7 gode vaner” og i parentes min korte beskrivelse hvad der menes med vanen – efterfølgende går jeg mere i dybden og også om hvordan du bruger de 7 gode vaner:
- Vær proaktiv (Du har ansvaret)
- Begynd med slutningen (Hav en plan)
- Gør det første først (Arbejd først, så leg)
- Tænk vind/vind (Alle kan vinde)
- Søg først at forstå, dernæst at blive forstået (Lyt før du taler)
- Skab synergi (Sammen er bedst)
- Slib saven (Bliv ved med at lære)
Måske giver de alle ikke giver mening i overskriftsform men det kan man så fordybe sig i, i hans bestsellerbog. Her har du nogle af mine tanker om hvad målet med vanerne er og om hvordan du bruger de 7 gode vaner.
-
Vær proaktiv
Ideen er at vi er leder i vores eget liv. Er vi ikke det bliver det nemt omgivelserne der tager og direkte eller indirekte leder vores liv. Det er nemt at gøre som ”man” og ”Andre” plejer og gør men det er slet ikke sikkert at det er det rigtige og det bedste for dig og jer? Skal du og I stå ud, klare jer og måske ligefrem vinde gælder det om at være på forkant – proaktiv. Så gør du ting inden de brænder på. Når vi forandrer på forkant, reducerer vi risikoen for tab og ”lidelser”. VI tænker frem, undersøger, beslutter og sætter i gang
-
Begynd med slutningen
For tit bliver vi måske for travle, egoistiske, vi tænker ikke i en større sammenhæng og vi kan via vores adfærd og beslutninger få ”verden” imod os i stedet for med os og slide på andre i stedet for at opbygge andre. Det er noget af baggrunden for vane 2. Forestil dig at du er til din egen begravelse. Hvem kommer mon? Og er det dem du ønsker der kommer? Familie? Børn? Venner? Naboer? Underboen? Din chef? Kollegerne? Svigerforældrene? etc. og hvad siger de om dig? Efter denne lille analyse kan du så vurdere om du i dag lever dit liv – og opfører dig på en måde – så de du ønsker kommer til din begravelse rent faktisk også dukker op og herudover siger de ”rette” ord om dig. Herefter kan du så tilpasse din adfærd og vaner til en måske bedre måde. Målet er dog ikke at være en der tilfredsstiller alle og du bliver flot omtalt til sidst – og for en hver pris Men mere at være en person som i dag er alt det gode, positive, succesfulde og sunde som du ønsker at være – og være kendt for
-
Gør det første først
Hver dag tager vi utallige beslutninger og ofte tager vi de samme beslutninger igen og igen og efterhånden bliver de til vanehandlinger. Men fordi noget er blevet en vane er det ikke nødvendigvis godt, sundt eller rigtigt – men det føles rigtigt i det sekund vi udfører handlingen, når vi tænker det vi plejer eller føler det som vi gør gang på gang. Lige i ”gerningsøjeblikket” føles vaner nemlig rigtige og gode selv om de rent faktisk kan være dårlige for os. ”Gør det første først” handler netop om at gøre tingene – og de ”rigtige” ting i den rette rækkefølge. Den rette rækkefølge er at fokusere sine tanker, følelser og handlinger på det der er vigtigt for os og andre. Ikke på ting der blot haster – hvilket mange ting faktisk gør, selv om de ikke er vigtige. Eller rettere vi opfører os som om de haster men i det store billede er de måske ikke vigtige. Eksempelvis spiser vi måske for meget usundt og spiser hurtigt en pose slik. Vi spiste som om det var vigtigt og hastede. Men set i forhold til mit livsønske om at leve længe og sundt var det slet ikke vigtigt og det hastede heller ikke – slet ikke – og heller ikke fordi jeg jo var alene hjemme og ingen ville tage mit slik. Brug tiden værdifuldt og brug den på ting der er vigtige (inklusive at have det sjovt, sundt, kærligt, trygt, spændende etc.) og vær på forkant så du i højere grad gør ting inden de haster end først når de haster.
-
Tænk vind/vind
Når vi beslutter og handler, kan resultatet ende i 4 forskellige scenarier, nemlig at:
Du vinder og andre taber
Du taber og andre vinder
Du taber og andre taber
Du vinder og andre vinder
Når du tænker tilbage kan du måske genkende nogle mønstre som du helt ubevidst havner igen og igen. Det kan være i kærligheden, på arbejdet, i trafikken, i forhold til børnene, i relation til samfundet og utallige andre steder. Eksempelvis føler du, at du ”vinder” lige nu ved at overfuse en person eller få gennemtrumfet din mening eller ikke give en undskyldning etc. Men sandsynligt er det også at du i virkeligheden skaber en ”loose/loose” situation fordi du ødelægger jeres begge dag, at arbejdet udføres dårligt eller kærligheden dør – igen – og begrundelsen bliver at ”I er vokset fra hinanden” – og oven i gik i fran hinanden på en dårlig måde. Måske en situation – eksempelvis kærlighed – der så ud til at være en vind/tab situation da det var dig der slog op. Men fordi du gjorde det så egoistisk endte det med en tab/tab situation fordi dit ry blev dårligt. Så nu blev det endnu sværere for dig at møde kærligheden på grund af dit dårlige image – så ”at the end of the day” blev det til en tab/vind situation. Tænk vind/vind i alle situationer
-
Søg først at forstå, dernæst at blive forstået
Når vi eksempelvis er vant til at udføre vore job, når vi har besluttet hvad vi synes om det ene eller andet eller når vi er i et kærlighedsforhold m.v. der gør og ”for” sikre på at vi har ret og/eller at vi intet har at tabe kan vi have meget svært ved at være nysgerrige på andres ideer og reelle tilstand og herved helt miste ”hørelsen”. Når vi ikke er nysgerrige og vi ikke lytter og observerer bliver det sværere – eller umuligt – at forstå andre. Specielt fordi vi taler og taler (om ikke andet til os selv) og får overbevist os selv om at vores vanemeninger er de rette. Vi søger måske endda argumenterne for, at vi har ret og skyder hurtigt andre input ned. I en forandrende verden er de vigtigere end nogensinde før at forstå andre og det ”sted” de kommer fra og er på nu. For det der var det rigtige i går, er sandsynligvis helt forkert eller out-dated i dag. Så søg først at forstå andre og herefter kan du (prøve) at få andre til at forstå dig. Dette er også mere respektfuldt og herved opnår I sammen mere end I kunne hver for sig. Søg først at forstå, dernæst at blive forstået
-
Skab synergi
At opnå mere sammen end hver for sig er netop essensen i vane nr. 6. Det er værdifuldt både på arbejdet og hjemme og er værdifuldt som leder, medarbejder og kollega og som mand, kone eller partner m.v. Måske vil du føle at der er en risiko forbundet med at skabe synergi, for nogle gange skal vi give før vi modtager. Vi skal tilbyde før vi nyder. Vi skal måske holde os tilbage før vi får – en eventuel – ”gevinst”. Det kan være ledergruppen der skal arbejde mere og bedre sammen om de fælles mål i stedet for at konkurrere usundt. Eller et samarbejde med en konkurrent i et marked hvor begge parter måske sparer omkostninger på noget basalt hvor der alligevel ikke kan konkurreres. Eller parret der sammen får kærligheden til at gro og overvinder – og opnår – mere sammen end de troede på var muligt hver for sig.
-
Slib saven
Forestil dig, at du har besluttet at fælde et gammelt stort træ i haven. Stammen er tyk og solen skinner. Du går i gang med din gode håndsav, du sveder og arbejder hårdt. En god ven kommer forbi og spørger dig: ”hvordan det går?” Du svarer ”Jo, det går udmærket men også noget langsomt fordi saven er så sløv”. Vennen svarer: ”Jamen så slib da saven” hvortil du siger: ”Jeg ved det godt, men jeg har ikke tid til at slibe den”. Her forstå du sikkert essensen i vane 7. Uddan dig, bliv bedre, lær noget nyt – bliv klogere og lær noget hver dag, uge, måned og år. For selv den største viden kan blive ubrugelig på ingen tid fordi ny viden, nye metoder og nye detaljer dukker op. Dog føles det ofte trygt at gøre hvad vi plejer og tænke ”jeg ved bedst” men i en verden hvor alting forandres er ægte sikkerhed ikke altid at holde fast i det gamle men derimod at være åben for det nye med konstruktive øjne og tage det vi kan og skal bruge af det både nye og det gamle.
At de 7 vaner er ”gode” ligger i at de hjælper os til at nå mål som mange vil finde vigtigt, attraktive og naturlige. Gode vaner hjælper os til, at nå vores mål og dårlige vaner begrænser os i at nå målene og drømmene vi har.
Derfor er det en god idé løbende at se på vores mål, drømme eller den fremtid vi kunne ønske os – også selv om vi ”bare” ønsker os mere af det vi allerede har – for herved kan vi vurdere om vores vaner hjælper os eller om de forhindrer os i at n det vi har sat os for.