Ønsker du at nå dine mål – privat, på arbejdet og i livet? Følg mit nyhedsbrev →
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Ring også gerne direkte på +45 70 247 248 eller skriv på info@habitmanager.com og få svar med det samme.

Hvad koster en foredragsholder?

Hvad koster en foredragsholder Torben Wiese

De fleste ved, at den rigtige og dygtige foredragsholder kan gøre en kæmpe forskel på både stemningen og udbyttet af et møde eller konference og på om man når målene med dagen og i sidste ende om strategien, den nye kultur eller salgsmålene m.v. nås. Omvendt kan det det forkerte valg også gøre stor skade. Men mange er ikke vant til at booke foredragsholdere så hvad koster en foredragsholder?

Det at være ”foredragsholder” og/eller ”keynote speaker” er en meget eftertragtet titel og et erhverv som mange ønsker sig at leve af. I hvert fald hvis man ser på de mange der kalder sig for foredragsholdere i aviser, TV og i radioen og på utallige profiler på de sociale medier. Lidt som det var med titlen ”coach” i 2010’erne hvor ”alle” synes det var den perfekte måde at være både selvstændig på og samtidigt hjælpe andre og gøre en forskel. Men går man lidt i dybden med titlerne og antal gennemførte foredrag viser det sig ofte at det at kalde sig foredragsholder eller ”ekspert” ikke er lige så nemt som at blive både dygtig, anerkendt og booket.

Foredragsholder er en meget populær titel

Til gengæld gør det høje antal af mennesker der kalder sig ”foredragsholdere” at det kan være muligt at booke en foredragsholder til en yderst rimelig pris, måske endda blot for nogle flasker vin fordi vedkommende ønsker at komme i gang, virksomheden kan være god for ens image og man bliver lovet en (forhåbentlig) god reference til hjemmesiden. Imidlertid bør man som køber også se på andre vigtige ting end selve prisen som bør betragtes som en ”investering” der kommer mangefold igen – og det gør den slet ikke altid, specielt ikke når vi vælger det billigste – så er det måske bedre at undvære eller vente til man kan få netop det man ønsker.

To typer af foredragsholdere

Groft sagt findes der måske 2 grupper af foredragsholdere. Dem der har et andet hovederhverv og tager et foredrag her og der når muligheden og tiden opstår – og så dem som har foredrag som professionelt hovederhverv og ved siden af coacher, skriver bøger og laver forløb for kunderne. Som køber af foredragsholder bør man derfor vurdere bl.a. om hvor vigtigt der er hvor mange ”kilometer” foredragsholderen har i benene, om hvor erfaren vedkommende er, om hvornår de sidst har været ude (hvor varme eller kolde de er) og om hvor gamle eller nye deres referencer er? Er foredragsholderen både anerkendt, kendt, tit benyttet, en dygtig formidler og har for jer vigtige budskaber så vil det naturligvis påvirke prisen på en foredragsholder.

Hvad skal vi betale for en foredragsholder?

Foredragsholdere er absolut ikke en standardvare så priserne er svære at sammenligne. Men for at få hele spektret med kan nogle foredragsholdere bookes til kr. 5.000,00 og så fortsætter priserne (internationalt) op til flere hundredetusind for et indlæg. Men den professionelle prisramme i Danmark ligger oftest i spændet fra kr. 15.000 og op til kr. 40.000,00 og en ”typisk” og oftest booket foredragsholder koster i lejet kr. 15.000 – 22.000. Nogle foredragsholdere har desuden en prismodel der eksempelvis er på kr. 20.000 + kr. 3.000 hvis det er i Jylland/Sjælland og andre har tillæg hvis det er over 100, 200 etc. deltagere. De virkeligt erfarne foredragsholdere der er det ”sikre valg” er absolut dygtige performere og måske også er forfattere og kendt fra TV, radio og pressen vil ofte have et prisleje på kr. 27.000 – 35.000. Dog kan varighed, afstand, antal deltagere, forberedelse, transporttid, weekendtillæg og sprog også påvirke prisen. (Alle nævnte priser er ekskl. moms og transport).

Pris eller totaløkonomi?

Vi kender alle følelsen af at have gjort en ”god handel” men produktet holdt bare ikke længe – men vi fik dog varen billigt. Dette kan være ekstra dyrt når vi skal have nå vigtige mål på arbejdet eller en vigtig konference skal påvirke mange mennesker positivt og skabe den rigtige ånd, motivation og fremdrift. Derfor bør vi altid vurdere om hvad der er vigtigst for os: Er det selve prisen på ”produktet/ydelsen? Eller totaløkonomien i et samarbejde der er vigtigst? I totaløkonomien indgår eksempelvis kvaliteten af foredraget, effekten her og nu på dagen, langtidsindsatserne der blev iværksat på grund af foredraget. Flere indsatser, større effektivitet, reduceret sygdom, flere ideer, større handlekraft, bedre image, mindre stress, større salg og bedre bundlinje. For bare at nævne nogle. Når man ser på den lønsum der er til stede og ”brændes af” i lokalet eller salen mens foredragsholderen holder sit indlæg, så er foredragsholderens honorar en brøkdel og evt. kr. 5000 mere for at have fået den helt rigtige havde ingen betydning haft for økonomien – men måske for langtidsvirkningen og resultaterne.

Booking gennem bureau

Bookes der gennem bureau skal man for at undgå overraskelser være opmærksom på om de oplyste priser er inklusive bureauets bookingfee eller om dette tillægges efterfølgende samt hvad procenten/beløbet er. Desuden skal man sikre at der er samme pris ved valg af forskelligt bureau. Samarbejder man med et anerkendt bureau vil disse ting dog være både synlige og fair.