Ønsker du at nå dine mål – privat, på arbejdet og i livet? Følg mit nyhedsbrev →
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Ring også gerne direkte på +45 70 247 248 eller skriv på info@habitmanager.com og få svar med det samme.

Bliv stærkere med de 7 gode vaner

Bliv stærkere med Stephen Coveys 7 gode vaner

Vaner er ubevidste handlinger vi udfører igen og igen over længere tid. Alle kender til begrebet ”gode” og ”dårlige” vaner hvilket gør det nemt at arbejde sammen om dem – og den gode nyhed er at vi slet ikke kan undvære vaner. Men hvornår er vaner egentligt gode eller dårlige og hvordan kan 7 gode vaner gøre dig stærkere?

Hvilken vane er den sværeste at ændre? Det er den du eller I ikke kender. For at få øje på vanerne skal vi derfor være i stand til at se os selv ”udefra” for vanerne er svære at se lige i ”gerningsøjeblikket” da det jo netop er vaner – ubevidste handlinger.

Hvordan får jeg øje på vanerne?

Gode vaner hjælper os til at nå vores mål, ønsker og drømme – og dårlige vaner forhindrer os i at nå dem. Derfor er vaner meget mere end ”gode” eller ”dårlige” – de er nemlig værdifulde eller begrænsende.

Kend dine og jeres mål, drømme og håb

Alle vaner føles gode – selv de dårlige – så for at vurdere om vores vener er gode eller dårlige skal de vurderes ud fra om de hjælper os (er værdifulde) eller forhindrer os (er begrænsende). Eller sagt på en anden måde, har vi ingen mål kan vi ikke vurdere vanerne.

Ønsker vi eksempelvis godt samarbejde, høj arbejdsglæde og god trivsel så kan vi nu vurdere om vores vaner er gode eller dårlige samt reducere de dårlige og begynde at indføre mere værdifulde vaner.

3 typer af mål

Vi kan have ønsker og mål der er fysiske, tankemæssige og følelsesmæssige. På arbejdspladsen måles vi typisk på de fysiske og kvantificerbare mål og budgetter m.v. Men vi skal også sætte os mål for vores værdifulde tanker samt behagelige, positive og trygge følelser for uden disse to grupper når vi ikke de gode resultater lige så nemt og godt som hvis vi involverer alle tre grupper.

7 gode vaner

Stephen Covey udgav i 1990 bogen 7 gode vaner der for mange mennesker nærmest blev en managementbibel.

De 7 gode vaner er:

  1. Vær proaktiv
  2. Begynd med slutningen
  3. Gør det første først
  4. Tænk vind/vind
  5. Søg først at forstå, dernæst at blive forstået
  6. Skab synergi
  7. Slib saven

Nye tider – nye vaner

De 7 gode vaner vil aldrig blive uaktuelle. Imidlertid er der siden udgivelsen for over 30 år siden sket en enorm udvikling i verden og ikke mindst i vores arbejds- og privatliv hvilket gør at ledelse og selvledelse også har brug for nye vaner.